Ondernemen en scheiding

Het eigen bedrijf kan, ongeacht de bedrijfsvorm en ongeacht of er al dan niet sprake is van huwelijkse voorwaarden, een onderdeel zijn van de scheiding.

Er zal in de diverse verschillende situaties overeenstemming bereikt moeten worden over onder andere wat de waarde van het bedrijf is, aan wie het bedrijf toevalt bij scheiding, de opstelling van de jaarcijfers, de daadwerkelijke winst en of eruit de bedrijfswinst alimentatie zou kunnen worden betaald.

Om duidelijkheid te verkrijgen over de voormelde punten, genoemde aspecten van het bedrijf en de mogelijkheden bij scheiding, kun je het beste altijd een expert inschakelen.

De zakelijke afhandeling van een scheiding waarbij een bedrijf betrokken is, leent zich minder makkelijk voor een “doe het zelf scheiding”.

Alleen in ‘die’ gevallen waarbij er sprake is van een éénmanszaak of een V.O.F. en de beide partners vrij snel overeenstemming bereiken, kan de scheiding grotendeels zelf worden afgehandeld.

Mijn advies is dus om in de voormelde gevallen, altijd een expert te bezoeken op het gebied van ondernemen en scheiding. Google staat vol met adviseurs die je kunnen helpen. Ga voor dit soort zaken dus niet alleen naar een advocaat. Onder aan de streep moet je bedrijf na de scheiding, natuurlijk ook nog gezond blijven draaien.

Gepubliceerd door Maikel Latour

Ik leer ondernemers in Nederland, België, maar straks ook op de planeet Mars, slimme (online) marketing strategieën. Mijn trainingen maken online marketing voor iedere ondernemer begrijpbaar en eenvoudig (zelf) toepasbaar.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Beste Maikel,
    Je schrijft in je blog dat “alleen in ‘die’ gevallen dat er sprake is van een eenmanszaak of vof de scheiding grotendeels zelf afgedaan kan worden. Waarom je dat onderscheid maakt, ontgaat mij. Want in essentie is een bedrijf ongeacht de rechtsvorm complex. Denk eens aan een artsenmaatschap waarbij geen sprake is van BV’s. Nog steeds is de materie complex. Misschien dat er sprake is bij een BV van pensioen in eigen beheer bij de vennootschap; dat maakt het soms complexer, zeker als er sprake is van een vordering tot afstorting van pensioenvermogen (zekerstelling t.b.v. van veelal de ex-echtgenote), maar desondanks, het blijft complex.
    Mijn advies, raadpleeg een zakelijke mediator die echt verstand heeft ondernemingen en toekomstvoorzieningen in relatie tot echtscheiding. Advocaten hebben vaak niet de kennis van cijfers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Richtlijnen voor gegevensbescherming en privacybeleid

*

Akkoord & doorgaan