Trucs van ‘Bijzonder Beheer’

Je bank heeft je een derivaat verkocht. Zo’n zogenaamde vaste rente. Bijvoorbeeld via een renteswap. Je bent op hun advies ingegaan om het risico van rentestijgingen te voorkomen en omdat jouw bank hún derivaat als goedkoopste oplossing adviseerde.

Het werd voorgesteld als een gunstiger alternatief voor de vaste leningen rente. Maar je rente steeg toch. En wat gebeurt er wanneer je nu door die zelfde bank gedwongen wordt om vervroegd af te lossen? Pas heel goed op als zij een ‘helpende hand’ bieden bij een oplossing hiervoor.

Een praktijkvoorbeeld. Lees & huiver

Een ondernemer was in zwaar weer terecht gekomen. Hij kon, met veel moeite, aan zijn financiële verplichtingen voldoen. Bijzonder Beheer was al ingeschakeld. Zij hadden dat moment aangegrepen om extra zekerheden te bedingen. Je zou verwachten dat zij assistentie verlenen bij het realiseren van de belangrijkste oplossing: het verbeteren van rendement en cashflow. Maar nee, integendeel. De ondernemer werd onder druk gezet om éxtra af te lossen uit geforceerde verkoop van privé panden.

Het ontbreken van een grond voor opzegging van de financieringen was voor Bijzonder Beheer reden om op een snelle verlaging van de bankschuld aan te sturen. Die verlaging was vooral fijn voor de bank maar zou nauwelijks bijdrage leveren aan het perspectief op continuïteit voor de ondernemer.

Er zat echter een addertje onder het gras. Een eerder door zijn bank – op wat twijfelachtige gronden – geadviseerde renteswap staat fors ‘onder water’. Dat die swap, die over een viertal jaar zal aflopen, nu een negatieve waarde heeft vormt voor de cashflow van de onderneming geen enkele belasting.

Toch bleef Bijzonder Beheer stug aansturen op extra aflossingen en het vervroegd afwikkelen van die discutabele renteswap.

Ze boden de ondernemer als volgt hun ‘hulp’ aan:
geld rotbankenZe adviseerden de renteswap tussentijds af te kopen. De negatieve waarde moest de ondernemer dan via een nieuwe lening wegwerken. De extra rente en aflossingen zouden dus nog meer druk leggen op zijn toch al krappe cashflow.

En nu mag u raden. Wat zou dáárvan, nadat zijn bank dus eerst haar eigen positie verbeterd had met extra zekerheden, een logisch gevolg zijn? Dat de ondernemer de rente en aflossingen niet meer op tijd kan betalen? Laat dát nou wel een opzeggingsgrond voor banken zijn….

De moraal van dit verhaal? Pas op voor banken die ten koste van u en van uw vermogen hun eigen straatje schoonvegen. Laat u onafhankelijk bijstaan wanneer u deze problematiek niet zelf beheerst!

Gepubliceerd door Maikel Latour

Ik leer ondernemers in Nederland, België, maar straks ook op de planeet Mars, slimme (online) marketing strategieën. Mijn trainingen maken online marketing voor iedere ondernemer begrijpbaar en eenvoudig (zelf) toepasbaar.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Richtlijnen voor gegevensbescherming en privacybeleid

*

Akkoord & doorgaan