De 6 belangrijkste webdesign trends 2024

webdesign-trends-2024

Webdesign is een vakgebied dat nooit stilstaat. Door technologische innovaties, veranderende gebruikersvoorkeuren en de dynamische aard van het internet, blijft webdesign zich constant evolueren! Vraag je je af wat de meest invloedrijke webdesign trends van dit jaar zijn? Wij zullen in dit blog de 6 belangrijkste webdesign trends 2024 uiteenzetten. 

Trend 1: Geavanceerde AI en machine learning

AI ontwikkelt zich razendsnel en wordt steeds toegankelijker voor het grote publiek, maar ook voor webdesigners. Onthoud wel dat AI tools niet geschikt zijn om definitieve eindproducten mee te produceren (wees dus niet bang, ze zullen je niet vervangen), maar ze dienen als de perfecte hulpmiddelen. Zet ze dan ook vooral in!

Trend 2: Digitale toegankelijkheid

Een trend die de afgelopen jaren steeds populairder is, is digitoegankelijkheid. Wat de trend precies inhoudt voor de webdesigner? Het maken van ontwerpen die toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht hun capaciteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die blind, doof of kleurenblind zijn, maar ook mensen met dyslexie of een cognitieve beperking.  

Wanneer is een ontwerp digitaal toegankelijk?

Een ontwerp kan als toegankelijk worden geclassificeerd als iedereen gebruik kan maken van je website of app. Hierbij kun je denken aan de volgende elementen:

  • Formulieren die gebruikersvriendelijk ontworpen zijn
  • Teksten die goed leesbaar zijn (op alle apparaten)
  • Ontwerpen met voldoende kleurcontrasten tussen teksten en afbeeldingen
  • De mogelijkheid om tekstente vergroten
  • Afbeeldingen die voorzien zijn van een beschrijving

Trend 3: Duurzaam en milieuvriendelijk design 

Dagelijks worden we geconfronteerd met nieuws over het milieu. Het blijft echter niet enkel bij de individu die milieuvriendelijke keuzes maakt, ook bedrijven zetten duurzaamheid hoog op de agenda. 

Duurzaam webdesign: hoe dan?

Ben jij een webdesigner die wilt bijdragen aan de wereld? Dan is Green UX jouw oplossing. De grote vraag is nu ‘hoe kan je op een milieubewuste manier blijven ontwerpen en ontwikkelen?’. Denk bijvoorbeeld aan duurzame hosting, minimalistisch design, eco-vriendelijke design en energie-efficiënte werkpraktijken. 

Trend 4: Immersieve 3D-elementen

Op zoek naar een manier om de gebruikerservaring naar een hoger niveau te tillen? Volg dan de trend van de toepassing van immersieve 3D-elementen. Het gebruik van deze designelementen is niet enkel indrukwekkend, het draagt ook erg bij aan storytelling en het overbrengen van informatie.

Onthoud wel dat een succesvol gebruik van 3D-elementen een zorgvuldige balans vereist. Een overvloed aan het gebruik van de immersieve elementen zorgt voor een gevoel van afleiding of overweldiging bij de bezoekers van de website of app. 

Trend 5: Nieuwe google ranking methode

Snel! Optimaliseer je website! Google voegt in maart van 2024 namelijk een nieuwe ranking methode toe. Dit is één van de belangrijkste webdesign trends 2024! Naast factoren als sterke content, linkbuilding en mobiele optimalisatie, introduceert Google een nieuw beoordelingscriterium waarmee de zoekmachine bepaalt hoe hoog je in de zoekresultaten verschijnt: Interaction to Next Paint, ook wel INP. 

Trend 6: Bento grid

De ‘Bento Grid’ is een designconcept dat je in 2024 steeds vaker zult zien. Het concept is geïnspireerd door de Japanse bento lunchboxen. De focus ligt bij dit design op het aantrekkelijk en efficiënt indelen van webpagina’s. Waar een Bento box gerechten op een geordende manier presenteert, presenteren webdesigners afbeeldingen, tekstelementen en knoppen op een geordende en gestructureerde wijze.

Webdesign trends 2024 – een conclusie?

Of je nu op zoek bent naar een site die één van de bovenstaande trends volgt, of naar iets compleet anders, Gaia Digital helpt je graag met het ontwikkelen van je website!