Factoring: Wat is dat?

Factoring is een dienst waarvan ZZP’ers en MKB’ers steeds vaker gebruikmaken. Het kan zijn dat je er wel eens van gehoord hebt. Maar weet je ook wat factoring inhoudt? Hieronder zal ik uitleggen wat factoring nou precies is en hoe dit proces werkt.

Wat is factoring?

Factoring is eigenlijk een manier van debiteurenfinanciering. Je hebt als ondernemer vaak verschillende debiteurenposten openstaan. Het is voor jou als ondernemer belangrijk om deze ook weer zo snel mogelijk gesloten te hebben.

Door factoring te gebruiken geef jij je debiteurenportefeuille over aan de factoringmaatschappij.

De factoringmaatschappij zorgt er dan voor dat jij je geld krijgt als er sprake is van debiteuren. De zorg over jouw debiteuren geef je volledig uit handen bij factoring.

Voordelen

Het grootste voordeel van factoring is dat jij je geen zorgen meer hoeft te maken over jouw debiteuren. Dit doet de factoringmaatschappij namelijk voor jou.

Wanneer je besluit om met factoring aan de slag te gaan, krijg je altijd een bepaald percentage van de jouw openstaande debiteuren direct uitbetaald.

Dit zorgt ervoor dat je snel je geld hebt om te investeren of te gebruiken voor een volgende klus. De factoringmaatschappij zorgt ervoor dat de debiteur betaalt. Wanneer de debiteur heeft betaald, ontvang jij het overige deel.

Niet alleen zorgt de factoringmaatschappij voor uitbetaling, maar ook voor een goede afhandeling.

Ook zul jij niet meer wakker liggen van niet betalende klanten. Wat wel belangrijk is om te weten is dat de factoringmaatschappij ook geld moet verdienen.

Jij betaalt een klein percentage van de overgedragen debiteurenportefeuille aan de factoringmaatschappij.

Het factoringproces

In het kort verloopt het factoringproces in vijf kleine stappen, namelijk:

  • jij verstuurt jouw debiteurenportefeuille naar de maatschappij
  • de maatschappij betaalt, soms tot wel 90%, van het factuurbedrag direct aan jou
  • het debiteurenbeheer wordt uit handen genomen door de factormaatschappij
  • jouw klant betaalt zijn/haar facturen aan de maatschappij
  • de factormaatschappij betaalt het resterende factuurbedrag aan jou uit (minus de fee).

Het uitbesteden van jouw debiteurenportefeuille aan een factormaatschappij zorgt ervoor, dat jij geen debiteurenrisico meer loopt en geniet van een verbeterde cashflow.

0 thoughts on “Factoring: Wat is dat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>