Hoe hoger je vliegt, hoe harder je valt

Ben je net zo ambitieus als ik en wil je je niet focussen op maar één onderneming? Of wil je je risico’s spreiden door meer op poten te zetten dan dat ene bedrijf? Vergeet dan nooit wat ik je nu ga vertellen.

Om nieuwe deuren te openen, moeten er eerst deuren worden gesloten. Je kunt niet onbeperkt door blijven bouwen. Zelf ging ik hiermee in het verleden de mist in. Te veel bedrijven waar ik zelf alle touwtjes in handen wilde hebben. Op enig moment kom je jezelf tegen en merk je dat je fouten gaat maken die totaal overbodig zijn. Je energie raakt op, je motivatie verdwijnt, je doelen vervagen en je plezier gaat in rook op.

Bouw bedrijf één uit tot een winstgevende onderneming en zorg dat hij gezond blijft draaien. Het liefst geef je dat laatste uit handen. Zo maak je stap twee naar de tweede onderneming. Blijf wel betrokken en altijd een oogje in het zeil houden. Je bedrijf is sneller afgebroken dan dat je hem ooit hebt opgebouwd!

0 thoughts on “Hoe hoger je vliegt, hoe harder je valt

  • Maikel,

    Ik ben wel van een positieve benadering. Als je hoog vliegt heb je ook een mooi uitzicht. Als je keuzes vol overgave maakt en je ook kan waarmaken wat je beloofd, is veel verschillende dingen doen niet per definitie verkeerd.

    Maar te veel versnippering kan inderdaad ook leiden tot te weinig focus. Zelf doe ik liever een paar dingen heel goed, dan veel dingen halfslachtig.

  • Meerdere bedrijven kan wel, mits je de juiste mensen kan vinden die enerzijds jouw visie delen en jou volgen in gezamenlijke strategie. Anderzijds móeten ze eigenwijs genoeg zijn om binnen holdingstrategie eigen tactieken te volgen en verrassen met nieuwe producten en ideeën te komen. All business is people business. Als je met eigenwijze, ondernemende mensen (lees jezelf) kan omgaan en kan inspireren en kan delegeren, en ook regelmatig je verlies nemen , kan er veel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>