Kies de rechtsvorm die bij je ambitie past

Bij het starten van je onderneming zijn er een hoop zaken waar je goed over na moet hebben gedacht. Een heel belangrijk punt waar vaak te gemakkelijk over wordt gedacht is de keuze van een passende rechtsvorm.

Ben je voornemens voorlopig nog geen personeel aan te nemen? Het aannemen van personeel neemt enig risico met zich mee. Kies dan het liefst voor een eenmanszaak. Wil jij met een partner een business starten waarvan de eventuele bedrijfsrisico’s zijn te overzien? Dan past een vof (vennootschap onder firma) veelal prima in het plaatje. Maar wil je starten met personeel of denk je deze in afzienbare tijd aan te trekken? Of wil je samen met een partner een onderneming starten waar de nodige risico’s aan verbonden zijn? Richt dan meteen een bv (besloten vennootschap) op.

Heb je een eenmanszaak en ben je flink aan het groeien in bedrijfsomvang? Of heb je een groeiend personeelsbestand? Dan is het vaak slim om je tijdig te laten adviseren over de stap naar een bv (besloten vennootschap). Let op: de fiscale reden is niet altijd de belangrijkste reden om over te stappen naar een bv. Laat je dus goed adviseren!

0 thoughts on “Kies de rechtsvorm die bij je ambitie past

  • Hoi Maikel, wat ik mis in je blog is de rechtsvorm coöperatie. Deze kan met name voor (kleine) ondernemers die willen samenwerken heel geschikt zijn. Hier kun je je aansprakelijkheid goed regelen en beperken, je blijft je zelfstandigheid behouden en de leden hebben gelijk stemrecht. Meer info hierover op onze website.

  • Grofweg zijn er drie hoofdargumenten voor rechtsvormkeuze. Te weten: financieel (fiscaal), risico inschatting en emotioneel. Weeg steeds deze drie dimensies tegen en met elkaar af. Dan maak je een verantwoorde keuze. Kijk ook goed als je de “BV in gaat” hoe dan de structuur moet worden; één BV of bijvoorbeeld holding en werkmaatschappij.
    Oh ja, Maikel, je bedoelde natuurlijk ” kies dan voor (wel) voor een eenmanszaak”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>