Leer uit handen te geven

Hoe gaat het met de zaak? Maakt je met enige regelmaat een analyse van jouw sterkte/zwakte, de concurrentiepositie van je bedrijf, je kansen en de wijze waarop jij je acquisitie uitvoert? Heb je iemand in de omgeving die samen met jou actief meedenkt en die op bepaalde momenten enkele door jou gestelde bedrijfsdoelen analyseert en/of evalueert?

Schakel je wel eens een externe partij in om je bedrijf door te lichten? Bijvoorbeeld om te kijken of er binnen de onderneming een efficiency-slag kan worden gemaakt? Een onafhankelijke derde kan nieuwe invalshoeken en perspectieven bieden. Immers, iedere ondernemer heeft een zogenoemde ‘blinde vlek’. Dit zul jij je altijd moeten realiseren. Ook als het goed gaat!

Zoek iemand in je omgeving of netwerk met veel ervaring, en stel jezelf een paar keer per jaar minimaal het volgende af:

 • Op welke manier krijg ik mijn klanten binnen en hoe kan ik dat verbeteren?
 • Hoe zit het met mijn naamsbekendheid en mijn reputatie in mijn markt?
 • Laat ik ergens omzet liggen?
 • Ken ik mijn klanten eigenlijk wel goed genoeg? Hun behoeftes, wensen en verlangens?
 • Hoe kan ik mijn huidige klantenkring beter bedienen dan ik nu al doe? Wellicht extra service, diensten of producten toevoegen?
 •  

  Leer delegeren

  Wat doe jij op dit moment zelf, en wat kun je beter uit handen geven? Zelf zeg ik altijd, laat de dingen door iemand doen waarvan jij weet dat hij of zij het beter kan dan jijzelf. Ondernemers zijn veelal geneigd te denken dat zij de enige zijn die de juiste uitvoering kunnen geven aan de ideeën en plannen in hun hoofd. Sterker nog, we vinden vaak ook dat we zelf alles moeten kunnen. Laat die gedachte los. Ik weet het, dat is moeilijk. Dat hoef je mij niet te vertellen.

  In die 13 jaar als ondernemer heb ik er 6 jaar over gedaan om daar achter te komen. Als ik dan zeg, vergeet de kwaliteit van je diensten en gezondheid niet, dan weet jij vast al genoeg. Uiteraard ben jij de enige die een duidelijk beeld heeft van hoe iets eruit moet zien of hoe het uiteindelijk moet worden. De vraag is alleen, kun je dat wel allemaal zo goed als de beste mensen in hun vak? Ieder z’n vak!

  Het kan van essentieel belang zijn om goed te delegeren en taken over te dragen aan professionals. Dit kunnen medewerkers zijn maar uiteraard ook externe partijen. Overigens, vergeet dit ook niet op tijd te doen.

  De investering die je doet door anderen zaken verder te laten oppakken en uitwerken betaalt zich altijd terug. Het spaart tijd en vergroot de efficiency binnen je bedrijf. Je moet natuurlijk wel het proces blijven monitoren, je geeft advies waar nodig en stuurt bij.

  Op naar succes!

  0 thoughts on “Leer uit handen te geven

  • Erick van Staven says:

   Toen ik een collega in dienst nam, was het de bedoeling dat ze enkele taken van mij zou gaan overnemen. Dit was voor mij een zware taak en vergt veel geduld en het opbrengen van veel vertrouwen. Als je vertrouwen hebt, is het een kleine stap. Nu achteraf ben ik blij dat ik zaken uit handen heb gegeven. Ik heb nu meer rust dan ooit.

   Erick

  • Uitbesteden kan angst oproepen, de angst dat het veel geld zal kosten. Deze angst blijkt echter vaak onterecht te zijn. Durf eens buiten je comfortzone te gaan en doe eens een proef. De professional is niet alleen sneller en efficiënter in zijn werk maar heeft ook een ander blikveld.
   Deze cadeautjes krijg je allemaal wanneer je samenwerkt met een specialist.

   Aan het eind van het lied blijkt het juist vaak een beter resultaat op te leveren en vallen de kosten best mee. een goede professional is vaak net als jij een zzp-er die tegen een redelijk tarief voor je meedenkt.
   Ik word er altijd blij van als ik iets samen kan doen, vooral wanneer die ander echt beter blijkt te zijn in zijn specialiteit.

   Goede business!

   Ton Heerding
   Ontwikkelaar van huisartsenpraktijken

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  You may use these HTML tags and attributes:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>