Ondernemen met zijwieltjes

Ik spreek regelmatig mensen die willen ondernemen. Ze willen wel, maar twijfelen teveel over de zekerheden, onzekerheden, de risico’s en alles dat mis zou kunnen gaan. Waar is het lef gebleven?

ondernemenVelen durven de sprong niet te wagen. Ze willen wel in het diepe springen, maar alleen met parachute. Ze willen wel van start gaan, maar alleen naast hun baan. Een echte ondernemer denkt niet te lang na over doen. Ze gaan gewoon keihard aan het werk.

Laat de mensen om je heen eens schieten op je plannen. Schaaf de ideeën bij en kijk of je nog steeds zo enthousiast bent.

Is lef belangrijk om succesvol te kunnen zijn?

Lef hebben en ondernemen gaan hand in hand. Lef is echter slechts één van de vele factoren van succes. Een ondernemer moet slim en creatief zijn, doorzettingsvermogen hebben en keihard willen werken.

Je schept zelf de omgeving waarin kansen gecreëerd kunnen worden. Zodra je echter een goede kans ziet moet je ervoor kiezen om in een rechte lijn op je doel af te gaan. Keiharde focus dus!

Ik ben ervan overtuigd dat als jouw businessplan klopt en een probleem in jouw markt oplost, dan heeft je onderneming een grote kans van slagen. En wanneer je datgene doet waar je passie ligt, dan kun je er zeker succes mee hebben.

Onverdeelde focus

zijwieltjesMaar wil je echt succesvol worden, dan zul je moeten ondernemen met een onverdeelde focus. Hiermee bedoel ik dat als je gaat ondernemen naast je huidige baan, je “onderneemt met zijwieltjes,” zoals ik dat noem.

Je zult in dat geval nooit 100% gefocust zijn en dus wordt het alleen maar moeilijker om je onderneming te laten slagen.

Ik ben benieuwd naar jouw kijk hierop. Hoe denk jij over ondernemerschap en lef? En nog belangrijker, hoe denk jij op dit moment over jouw eigen plannen en business? Ga je slagen? Ik hoor graag van je in een reactie hieronder.

Op naar succes!

0 thoughts on “Ondernemen met zijwieltjes

 • Hoe logisch het ook allemaal klinkt, als je eenmaal aan het ondernemen bent weet je hoe moeilijk het kan zijn. Vooral de focus. Je hebt snel de neiging om er meer bij te doen, met het idee je succes te versnellen. Heel snel zie je interessante kruisbestuivingen en zie je interessante samenwerkingen waardoor je nog sneller groeit.
  Ik bemerk met ons nieuwe merk Mijn Hoofdkantoor precies hetzelfde. We opereren in een competitieve markt met veel mogelijke klanten. We zagen overal mogelijkheden en uiteindelijk verdwaalde we in het bos van kansen. Sinds een paar maanden weer terug waar we ooit mee begonnen. Een applicatie voor de ZZP. De beginner, de kleine ondernemer.
  Sinds die tijd alleen maar bezig met partijen die zich ook druk maken om de onwetende starter. Wij zorgen voor een overzichtelijke administratie pakket dat de basis vormt voor iedere ondernemer. juist door focus aan te brengen hebben we onze markt groter gemaakt.

 • Ik heb niks tegen zijwieltjes. Die zijn bedoeld om te leren en vertrouwen te krijgen. Als je het eenmaal fietsen kan, fietst het zonder zijwieltjes wel een stuk makkelijker. Ieder voor zich bepaalt zo wanneer de zijwieltjes eraf gaan, maar dat ze eraf gaan, is een feit. Daar zijn het zijwieltjes voor.

  • Goed gezegd Lisette. Maar vergeet nooit dat indien je een onderneming start naast een baan in loondienst, zal dit gegarandeerd je startup afremmen.

   Dus ‘een baan ernaast’ als zijwieltjes, is mijn inziens nooit een verstandige keuze.

   Groeten,
   Maikel Latour

 • Focus is absoluut nodig, maar dat je niet kunt ondernemen met een baan ernaast is onzin. Ik heb me jaren tegen laten houden door dat vooroordeel en dat is juist zonde geweest. Het draait er niet om of iemand wel of geen baan er naast heeft, het draait om of iemand een goed idee heeft, tijd bewust vrij plant voor de onderneming en díe tijd optimaal gebruikt.

  Wat mij betreft ‘focussen’ we ons wat minder op wat de ideale ondernemerssituatie is…en kijken mensen naar ‘wat de ideale ondernemerssituatie’ is voor hen zelf. En als dat een start ‘met zijwieltjes’ is, laten we dan in plaats van hen af te remmen met vooroordelen dat ‘hun startup’ afremt’ hen juist aanmoedigen met succesvolle voorbeelden. Lijkt me wat constructiever in ieder geval 😉

  • Dag Leonie,

   Dank voor je uitgebreide reactie. Mijn artikelen en posts zijn altijd prikkelend van aard. Zo ook deze. Dit lokt reacties uit en dit nodigt uit tot discussie.

   Ik zeg niet dat een ondernemer of startup niet succesvol kan worden indien de ondernemer een baan naast zijn/haar onderneming heeft. Wat ik wel zeg, is dat deze baan de startup of ondernemer afremt. Hoe je het ook wendt of keert, iedereen heeft in een dergelijke situatie de aandacht verdeeld. En dat is niet wenselijk. (nog los van je gezondheid)

   Het is dan ook geen hoge wiskunde om vast te stellen dat dit jou en je onderneming hoe dan ook afremt.

   Een dag heeft maar 24 uur, een week heeft maar 7 dagen, en een jaar heeft maar 365 dagen. We kunnen er een heel mooi verhaal van breien door te zeggen dat iemand ook succesvol kan geworden naast een baan. Maar… een baan naast je onderneming remt ‘altijd’ af vanwege je uren-plafond. Hier kunnen we geen discussie over voeren.

   Ook al vind je jezelf nu succesvol, je had er al eerder kunnen zijn, je had verder kunnen zijn. That’s my opinion.

   Waar we overigens geen discussie over kunnen voeren is de definitie van succes. Wanneer ben je succesvol? Dit is afhankelijk van je gestelde doelen, je stip aan de horizon, en je eigen dromen.

   En als je die laatste ‘100%’ waar kunt maken, dan ben je in mijn ogen pas ‘echt’ succesvol.

   Groeten,
   Maikel Latour

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>