10 regels voor als het anders loopt dan jij wilt

Ondernemen = zaken doen met hoofd en hart. Maar wat doen deze twee wanneer de zaken niet lopen zoals jij wilt? Als je meer omzet nodig hebt, maar de klanten blijven weg? Of je hebt steeds te maken met prospects die de boot afhouden? Of je fantastische product of dienst wordt maar niet verkocht? Slaan de angst en twijfel toe?

Houd hoofd en hart erbij, zodat je de juiste dingen doet. Hoe lees je in mijn 10 regels hieronder.

Je kent wellicht de uitspraak ‘de wind kun je niet veranderen, je zeilen wel…’ Daar heb ik een aanvulling op voor je :…’maar doe dat niet te snel. De wind blijft niet altijd uit dezelfde hoek waaien namelijk.’

Ik heb 10 regels voor je om te voorkomen dat je vanuit angst en twijfel gaat paniekondernemen.


  1). Laat even los
  Ondernemen en termen als ‘controle houden,’ ‘doorzetten’ en ‘hard werken’ gaan vaak hand in hand. Dat is echter slechts een deel van de waarheid. Ondernemen is ook loslaten, zeker als niets lijkt te werken.

  Neem afstand en doe even… helemaal niets. Ga iets doen dat niets te maken heeft met je bedrijf. Laat dat even voor wat het is en je zult zien: ineens komt er iets op je pad. Of krijg je een geniale ingeving. Of bedenk je de oplossing.

  2). Verander je mindset
  Ben jij bezig met wat je niet hebt en wat niet wilt en wat/wie je niet bent? Draai deze negatieve gedachten naar het positieve: houd je bezig met wat je hebt, wat je wilt en wat/wie je bent. Gemakkelijk? Nee, maar oefening baart kunst.

  Dus betrap jij je erop dat je weer in die negatieve mindset zit, tik jezelf dan op de vingers en draai de gedachte direct om. Je zult zien dat je er energie van krijgt. En wat anders uitstraalt, waardoor je andere dingen aantrekt: de dingen die je wilt.


  3). Ontspan op tijd
  Blijf jij bezig met je onderneming? Neem je werk mee naar huis? Ben je ’s avonds nog aan het nadenken over…? Kijk je je e-mail nog even na, zit je nog even op LinkedIn en oh, even wat noteren voor morgen? Blok minstens twee vaste avonden per week af in je agenda waarop je met alles bezig bent… behalve je onderneming.

  Ontspan! Anders zit jij binnen een paar jaren bij je huisarts met psychische problemen, een burn-out of privé problemen. Bedenk daarbij, dat morgenochtend wederom het uiterste van je gevraagd zal worden en jij alleen het uiterste kunt geven als jij goed voor jezelf zorgt. Jij bent immers niet je bedrijf, je hebt een bedrijf.


  4). Schoenmaker, blijf bij je leest
  Heb jij de neiging steeds zaken in je bedrijf te veranderen? Je product of dienst? Je strategie? Je marketing? Je… alles? Ga op je handen zitten. Ga er geen dingen bij doen, die ‘aanverwant’ zijn. Gooi het niet zomaar over een andere boeg.

  Een plant groeit ook niet door het uit de grond te kijken. Of eraan te trekken. Je geeft het water en voeding en zet het op de juiste plek in voldoende grond. Meer kun je niet doen. Zorg dat je alle zaken in je bedrijf voor elkaar hebt, doe je ding en… wacht af. Geduld is een schone zaak.


  5). Heb vertrouwen 
  Heb jij een prima product of dienst? Vertrouw daar dan op! Zaai en onderneem met passie. Doe wat je moet doen en vertrouw erop dat het goed komt. Dat vergt een lange adem, maar de aanhouder wint vaak.

  6). Blijf jezelf 
  Vertoon jij kopieergedrag? Doe jij je anders voor dan je bent, omdat je denkt dat het zo hoort en je zo succesvol zult zijn? Stop ermee. Je redt het alleen als je authentieke zelf. Er is maar een jij. Van ‘de ander’ zijn er al meer dan genoeg. Jouw stempel maakt jouw bedrijf. Er is niets mis met jou-zijn. Ja, mensen doen zich graag wat succesvoller voor dan ze zijn. Daar is op zich weinig mis mee. Maar laat jij iemand anders zien dan jij bent, dan val je door de mand. Dat geeft je een slecht imago.

  7). Zoek naar de bottleneck
  Ga op zoek naar waar het mis gaat of wat voor verbetering vatbaar is. Besteed dingen uit waarvan jij geen kaas gegeten hebt. Laat je ontzorgen, zodat jij je kunt focussen op ondernemen. Een voorbeeld: ik heb mijn eigen website gebouwd. Ik vind het leuk, ik krijg er energie van en krijg complimenten. Maar hoewel mijn teksten aanspreken en de look van oude foto’s bij me past, blijf ik moeite hebben met het verkopen van sommige producten.

  Dat komt omdat er een oud systeem achter zit, die de website gebruiksonvriendelijk maakt. Ik heb uiteindelijk besloten afscheid te nemen van mijn kindje en laat hem nu bouwen door een vakmens. Ik weet dat het eindelijk goed komt en daardoor slaap ik beter.


  8). Vraag om hulp
  Het is een inkopper, maar ondernemers zijn veelal koppig. Houd jij het liefst alles dicht bij je? Vind je advies vragen niet nodig, omdat niemand jouw tak van sport kent zoals jij? Iemand anders kijkt echter vanaf een afstand en kan je vanuit zijn perspectief vaak goed advies geven. Dus laat je coachen. Ondernemen is een vak met vele petten. Je kunt amper van jezelf vragen op elk gebied daarbinnen goed te zijn.

  9). Blijf altijd leren
  Zorg dat je beste bent in jouw vak. En dat blijft. Dat kan alleen als je open staat voor dingen die op je pad komen, blijft leren en je op de hoogte blijft van informatie op jouw vakgebied. En het vak dat ondernemen heet. Stilstand is automatisch achteruitgang. Zeker in deze snelle tijd.

  10). Altijd innoveren?
  Innoveren is hot. Vernieuwen kan absoluut een goede zaak zijn, maar maak je keuzes daarin. Innoveren om te innoveren werkt averechts. Innoveren om te verbeteren is prima. Kijk daarbij echter niet alleen vooruit, maar… soms ook achteruit. Oude technieken opnieuw inbrengen is soms ook innoveren.

  Een voorbeeld: mijn acquirerende mailing gaat per brief op de post. Het resultaat: iedereen kent hem als ik bel en ik kom bij minstens de helft van de ontvangers aan tafel, alleen al omdat mijn manier opvalt.

Ten slotte: geef niet op!

Succes met paniekondernemen.

0 thoughts on “10 regels voor als het anders loopt dan jij wilt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>