Verkoop de huid niet voordat de beer geschoten is

Gaaf! Je mag op gesprek komen bij een potentiële opdrachtgever. Je brengt een goed verhaal, de klant wordt enthousiast. Sterker nog, de klant is enthousiast! Je hebt de klus binnen. Mooi! Je stelt het contract op en gooit hem op de bus. Daarna ga je direct aan de slag met de voorbereidingen. Je doet alvast wat inkopen of alvast wat voorwerk. Of nog erger, je neemt alvast extra personeel aan. NIET DOEN!

Wacht tot je het contract in handen hebt met daarop die mooie handtekening van de klant. Ik zal je niet lastig vallen met alle verhalen over de keren dat veel collega ondernemers, waaronder ook ik, hiermee onderuit zijn gegaan. Vergeet nooit dat de klant je kan bellen met het bericht “We gaan het toch maar niet doen”. Of, “We hebben iemand gevonden die het voor minder kan!” Zorg altijd dat de handtekening staat alvorens je aan de slag gaat.

Zodra je hoort dat je de klus hebt gekregen, is het slim om meteen een afspraak in te plannen om het contract langs te komen brengen en het samen te ondertekenen. En vergeet niet een flesje wijn of gebak mee te nemen. Ik weet het, dit klinkt afgezaagd, maar het werkt nog steeds!

Ondernemen is soms de nodige risico’s nemen

Uiteraard neem je als ondernemer regelmatig een risico. Ondernemen is ook af en toe eens een risico nemen, je nek durven uitsteken, vallen, en weer opstaan. Hiermee wil ik zeggen dat je als ondernemer vaker dan eens een risico loopt. Enige tijd geleden schreef ik een artikel met de titel: “Kies de rechtsvorm die bij je ambitie past”. Ik heb veel lof ontvangen op dit artikel. Maar ook één negatieve reactie. Deze reactie kwam van iemand die vond dat ik ongelijk had toen ik in het artikel zei dat je wellicht beter kunt kiezen voor een ‘Besloten vennootschap’ als je personeel gaat aannemen. Iedereen maakt hierin zijn eigen afweging en brengt zijn eigen risico’s in kaart.

Ik probeerde destijds met het artikel slechts (startende) ondernemers aan te sporen om goed na te denken over de rechtsvorm. Dit lukt alleen als jij je toekomst en prognose duidelijk hebt. Nogmaals, het gaat bij ondernemen soms om het nemen risico’s. Dat is onvermijdelijk. Je moet alleen niet onnodige risico’s willen lopen.

De nieuwe BV

Helemaal vandaag de dag is het erg gemakkelijk om een BV op te richten. Dit kan al met een startkapitaal van € 1,-. Je betaalt alleen voor de akte van oprichting bij de notaris. Dit zou zo tussen € 500,- en de € 900,- euro kunnen wezen, per BV. Je zult ongetwijfeld de strekking van dit artikel begrijpen. Je kunt dus met het oprichten van een ‘besloten vennootschap’ een hoop risico’s indekken. En dat voor een eenmalig bedrag van maar c.a. € 700,-. Laat je altijd eerst goed adviseren door een specialist of een accountant. Aan een BV zitten wel weer voorwaarden waaraan je moet voldoen. Denk hierbij aan een mogelijk DGA (Directeur Groot Aandeelhouder) salaris. Afin, denk jij dat je enige risico’s zult lopen met jouw business? Kies dan gewoon eieren voor je geld.

One thought on “Verkoop de huid niet voordat de beer geschoten is

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>