Waarom ik doe wat ik doe?

Onlangs werd mij een interessante vraag gesteld. “Wat is het verhaal achter jouw bedrijven Maikel? Wil je me meer vertellen over de hoe en waarom achter de verschillende bedrijven? Waarom doe je wat je doet, en waarom zijn je activiteiten zo verdeeld over verschillende markten?”

Eerst naar het begin

Ik begon op 19 jarige leeftijd met mijn eerste bedrijf, Secure Internet Services. Nu 15 jaar later telt het totaal zeven bedrijven (update: 2015, inmiddels acht bedrijven), waarvan ik er tussentijds twee heb mogen verkopen.

De rode draad door mijn werkwijze en visie, is vooral ‘dat’ doen wat ik interessant en uitdagend vind. Hiermee begint het bij mij eigenlijk altijd. Ik heb een eigenschap dat alles wat ik enigszins interessant vind, daar ga ik mezelf in verdiepen.

Ik vraag mij daarna af, is dit commercieel te vermarkten? Met andere woorden, is er een business model te verzinnen vanuit het concept dat ik voor ogen heb? Mijn filosofie is altijd, ik moet het ‘anders’, en vooral ‘beter’ doen dan de concurrent. Wel blijf ik altijd realistisch.

Je bent niet zomaar beter dan de concurrent. Wel ben ik ervan overtuigd dat als je altijd voor ogen houdt dat je de beste ‘wilt’ zijn, dan ben je altijd onderweg naar een mooi bedrijf en het uiteindelijke succes.

Spreiding

De reden waarom ik meerdere bedrijven tegelijk heb opgebouwd, is omdat ik van naturen een brede interesse heb. Geloof me, soms is mijn enthousiasme tevens een gevaar. Je bent zo gemotiveerd en fanatiek, dat je jezelf nog wel eens tegenkomt. Teveel hooi op je vork is het gevolg.

Niet alleen de gezondheid is hierin een punt, maar ook het uiteindelijk niet halen in de kwaliteit die je in het begin van het businessplan voor ogen hebt. Dit is onder andere wat ik op mijn weblog en in mijn boek ‘Van ondernemer naar ondernemen’ regelmatig beschrijf.

De grenzen opzoeken

Ik zoek altijd mijn eigen grenzen op. Tevens ben ik stelselmatig opzoek naar de grenzen in een bepaalde markt en die van de klant. Ik probeer dus altijd het uiterste eruit te halen. Een goed bedrijf staat of valt altijd met goede medewerkers.

Bij mij staat dus ‘goed personeel’ met stip op één. Sterker nog, ik ben altijd opzoek naar de ‘beste medewerkers’. Ik zoek geen personeel. Wil je weten waarom? Personeel komt slechts halen en kijkt om 12:00 uur al op de klok of het bijna vijf uur is.

Ze zitten hun tijd uit en gaan naar huis. Het woord zegt het al. Medewerkers die werken mee! Gezamenlijk en als ‘team’ bouwen aan een mooie toekomst voor het bedrijf.

Terug naar mijn filosofie, de bedrijven, en mijn strategie. Mijn brede interesse en ervaringen in de afgelopen 15 jaar, hebben voor mij geresulteerd in veel ondernemingservaring binnen verschillende bedrijven en markten. Een ander voordeel van deze diversiteit is tevens een stuk risico spreiding.

De risico’s zijn door de diversiteit, verspreidt over meerdere markten. De spreiding vraagt natuurlijk soms heel veel van je. Net als bij iedere ondernemer overigens. Veel inzet, creativiteit, motivatie en energie, zijn de basis-ingredientenen voor iedere succesvolle ondernemer. Maar in mijn geval dus keer zeven.

Bij mij is altijd alles gebaseerd op het zien van kansen en mogelijkheden. Ik werk zoals je wellicht weet, als serial entrepreneur. Ik zet iets op en probeer dan de juiste mensen te vinden die het bedrijf succesvol kunnen voortzetten, en voldoende motivatie en deskundigheid in huis hebben om het bedrijf verder uit te bouwen.

Ik blijf natuurlijk wel heel betrokken, maar toch enigszins op de achtergrond. Uiteraard blijf ik wel de beleidsbepaler.

Fouten maken

Ik moest ooit een eigenschap heel hard aanleren. Als je zaken uit handen geeft, geef hen dan ook de ruimte om fouten te maken. Het zijn namelijk ‘mijn fouten’ die mij brachten waar ik nu ben. Een ander geen fouten laten maken was dus wederom een fout. Ook daar heb ik van geleerd.

Fouten maken zorgt er namelijk voor dat je de beste wordt! En dat is nu net waar het om draait.

0 thoughts on “Waarom ik doe wat ik doe?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>