7 tips om je blogs gelezen te krijgen

Dus je hebt met bloed zweet en tranen een blog uit je creatieve brein hebt weten te persen? Proficiat! Het zou leuk zijn als deze ook wordt gelezen. Toch? Bloggen stopt niet bij het schrijven.

Een blog schrijven is één. Maar om hem gelezen te krijgen is een tweede. Dit is vrijwel het moeilijkste gedeelte van bloggen. Omdat heel veel ondernemers moeite hebben om hun blogs goed onder de aandacht te brengen, heb ik een aantal tips verzameld.

Houd je regels kort

Schrijf alinea’s op een laptop of desktop en maak ze niet langer dan twee regels. Dit zorgt voor meer rust bij het lezen, doordat er meer witruimte wordt gecreëerd.

Witruimte geeft rust en is op websites sowieso conversieverhogend, omdat het de lezer minder afleidt. Ook wordt je tekst hierdoor op mobiele apparaten goed leesbaar.

Houd de eerste alinea kort

Ben je eigenwijs en negeer je tip 1? Prima. Moet je zelf weten, maar zorg er dan wel voor dat de eerste alinea lekker kort is. Doe je dit niet, dan is de kans vrij groot dat je blog de bezoeker afschrikt en hij stopt met lezen.

Wees consistent

Creëer een verwachting bij je bezoekers door met regelmaat een nieuw artikel te publiceren. Als je dit steevast in een regelmatige frequentie doet, creëer je een verwachting en wordt het een vaste prik voor je lezer.

Trouwe bezoekers kijken er naar uit!

Catchy titel

Er zijn een aantal blogspecialisten die adviseren om de “Google keyword planner” te gebruiken om een SEO-interessante titel te kiezen. Een titel die het dus goed zou moeten doen in de zoekresultaten. Maar…

Ik adviseer je iets heel anders. Verkies liever een interessante, catchy en triggerende titel.

Een SEO-interessante titel heeft alleen een sterke impact op je Google ranking als er meer ondersteunende optimalisaties in je artikel zijn doorgevoerd.

En dat wil je niet, want een blog die vol met optimalisaties zit om maar goed gevonden te worden in Google, voelt in 99% van de gevallen als een onprettige tekst, die niet lekker leest.

Afbeeldingen

Plaats twee à drie ondersteunende afbeeldingen in je blog, zodat de lezer niet alleen door je tekst, maar ook door de afbeeldingen dieper in je tekst wordt gezogen.

Plug je blog waar de doelgroep is

Een van de meest krachtige middelen om je blogs gelezen te krijgen is ze pluggen in relevante LinkedIngroepen.

Je kunt met de socialshareknoppen onder een blog met drie muisklikken je artikel delen in 50 groepen tegelijkertijd. En als die groepen relevant zijn voor je doelgroep, dan begrijp je dat dit ongelooflijk veel lezers gaat opleveren.

Skip-en-ripproces

Schrijf je blog eerst volledig zoals je dat gewend bent. Lees daarna je blog opnieuw door om te kijken of je zinnen kloppen en controleer de spelling en grammatica op fouten.

Pas als je hele verhaal staat, ga je aan de slag met het skip-en-ripproces, zoals we dit noemen. Kort zinnen in, zodat alleen de essentie overblijft.

De helft van je oorspronkelijke tekst is hierbij een mooi uitgangspunt. Het skip-en-ripproces heeft als doel een zo to-the-point mogelijke blog over te houden.

Bouw een mailinglijst (bonus tip)

Bouw een mailinglijst op, zodat je je subscribers wekelijks een nieuwe blog kunt toezenden. Hiermee maak je van een ooit spontane bezoeker mogelijk een vaste lezer en dus een terugkerende bezoeker.

Wil je leren hoe je snel en effectief een mailinglijst opbouwt? Wil je leren hoe je honderden e-mailadressen per dag kunt scoren? Dat leer je in mijn (online) training “Winstgevende E-mailmarketing”.

5 gedachten over “7 tips om je blogs gelezen te krijgen”

  • Dank voor je reactie Melanie. Goed om te horen dat je er iets aan hebt.

   Overigens heb je helemaal gelijk als we het hebben over “op zich niet nieuw”. Het gaat om de waarde van de tips. Niet in eerste instantie om wie het schrijft.

   Ik breng en schrijf het op mijn manier. Een ander doet dat ook op zijn of haar eigen manier. Niet iedereen voelt zich prettig bij iedereen. Je kunt niet voor iedereen schrijven. 😉

   Maar een terechte opmerking is het zeker.

   Fijne dag!

   Groeten,
   Maikel Latour

   Beantwoorden
 1. Super zo’n overzicht. Als we beginnen met bloggen, en dat gaat een dezer weken van start, dan is dit overzicht meer dan handig.
  Maar die catchy en triggerende titels, daar moeten wij nog handigheid in krijgen.

  Bedankt weer maikel.

  Beantwoorden
 2. Er kunnen nog wel twee goede en nuttige tips bij wat mij betreft. Tip 1 is om enkel te schrijven over iets waar je daadwerkelijk verstand van hebt of interesse voor hebt. Dat maakt je blog ook tot een waarheidsgetrouw verhaal. En tip 2 is om vanuit je hart te schrijven. Schrijf je verhaal zoals je het ook zou vertellen aan iemand. Dan weet je ook zeker dat het lezenswaardig, interessant en persoonlijk zal zijn.

  Beantwoorden

Plaats een reactie