Content: het nieuwe klanten werven

Wil je meer klanten zonder bezig te zijn met acquisitie? Overweeg dan om aan de slag te gaan met contentmarketing. Het helpt potentiële klanten te bereiken met relevante content.

Door het creëren van relevante content die antwoord geeft op de vragen van potentiële klanten, bouw je een relatie op met je doelgroep en stimuleer je de verkoop. Bovendien verbetert dit je positie in zoekmachines waardoor mensen je website gemakkelijker kunnen vinden.

Wat is contentmarketing

Contentmarketing is een strategische aanpak die zich concentreert op het creëren en verspreiden van waardevolle en relevante content. Deze aanpak heeft als doel een specifiek publiek aan te trekken en vast te houden, en stimuleert uiteindelijk winstgevende klantacties. Content komt in verschillende vormen. Het artikel “Wat is contentmarketing” gaat dieper in op de verschillende contentvormen.

Voorbeelden van dergelijke klantacties zijn onder meer aanmeldingen voor je mailinglijst, verzoeken om productinformatie of het verrichten van aankopen. Hieronder geef ik enkele voorbeelden van hoe dit er in de praktijk uit kan zien.

Praktijkvoorbeeld 1: Een kookblog

Een chef-kok begint een kookblog waarin hij unieke recepten deelt, kooktips geeft en video’s maakt van het bereiden van gerechten. Door regelmatig waardevolle content te posten, bouwt hij een trouwe lezersbasis op. Dit leidt uiteindelijk tot de verkoop van zijn kookboek en kookworkshops. Bloggen is dus een een interessante contentvorm.

Praktijkvoorbeeld 2: Een doe-het-zelf zaak

Een lokale doe-het-zelf zaak maakt instructievideo’s over hoe je verschillende klussen in en om het huis kunt aanpakken. Door deze video’s op hun website en sociale media te delen, trekken ze klanten naar hun winkel die de benodigde materialen willen kopen.

Praktijkvoorbeeld 3: Een softwarebedrijf

Een softwarebedrijf biedt gratis webinars en e-books aan over hoe je hun product het beste kunt gebruiken. Hierdoor wordt niet alleen het gebruik van hun software gestimuleerd, maar bouwen ze ook vertrouwen op bij hun klanten.

Voordelen van content

Naast de alom bekende voordelen van contentmarketing, zoals het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid bij je publiek, het vestigen van thought leadership, en het genereren van leads en verkoop, zijn er diverse praktische voordelen die directe impact hebben op je dagelijkse bedrijfsvoering. Hier zijn enkele van deze voordelen:

 1. Verbeterde SEO: Regelmatige publicatie van kwalitatieve content kan de zichtbaarheid van je website in zoekmachines aanzienlijk verhogen. Dit leidt tot meer organisch verkeer en een betere positionering tegenover concurrenten.
 2. Klantenbinding: Door het delen van waardevolle en relevante informatie, kun je een emotionele verbinding met je publiek creëren. Dit stimuleert klantloyaliteit en mond-tot-mondreclame, wat uiterst kostenefficiënt is.
 3. Marktonderzoek: Via contentmarketing kun je directe feedback van je klanten ontvangen. Door interactie, zoals opmerkingen en discussies, krijg je waardevolle inzichten over klantvoorkeuren en -behoeften, wat kan helpen bij productontwikkeling of het verfijnen van diensten.
 4. Kostenbesparing: In vergelijking met traditionele marketingmethoden biedt contentmarketing een kosteneffectieve manier om leads en klanten te werven. Met een goed doordachte strategie bereik je niet alleen een breder publiek, maar verlaag je ook de algemene marketingkosten.
 5. Expertise tonen: Kwaliteitscontent stelt je in staat om je kennis en expertise in je vakgebied te demonstreren. Dit kan niet alleen je geloofwaardigheid verhogen, maar ook leiden tot nieuwe zakelijke kansen en samenwerkingsverbanden.

Door deze praktische voordelen biedt contentmarketing een solide basis voor de groei en veerkracht van je onderneming, vooral in een steeds veranderende markt.

Nadelen van content

Hoewel contentmarketing zijn voordelen heeft, gaat het niet zonder nadelen. Hier zijn enkele praktische bezwaren die vaak over het hoofd worden gezien:

 1. Tijdsintensief: Content creëren en onderhouden vergt veel tijd, vooral als je streeft naar materiaal van hoge kwaliteit dat relevant en waardevol is voor je doelgroep.
 2. Hoge kosten: Afhankelijk van de strategie kan contentmarketing duur zijn. Dit geldt met name als er externe expertise nodig is, zoals professionele schrijvers, videoproducenten of SEO-specialisten.
 3. Vertraagde resultaten: Het is geen strategie voor onmiddellijke resultaten. Het duurt vaak maanden voordat de inspanningen vruchten afwerpen, wat frustrerend kan zijn als er op korte termijn resultaten worden verwacht.
 4. Continue inzet vereist: Contentmarketing is geen eenmalige taak. Het vereist constante inspanning en bijwerking, omdat oude content verouderd kan raken en nieuwe content regelmatig moet worden geproduceerd om relevant te blijven.
 5. Moeilijk te meten ROI: Het kan uitdagend zijn om de directe return on investment (ROI) van contentmarketing te meten, wat het lastig maakt om het succes van de strategie te beoordelen.
 6. Verzadiging en concurrentie: Met zoveel content die elke dag wordt geproduceerd, is het moeilijk om op te vallen. Er is een constante strijd om de aandacht van het publiek, en het is een uitdaging om unieke en aansprekende content te creëren die meer aandacht trekt dan die van concurrenten.

Door deze nadelen in overweging te nemen, kunnen bedrijven een meer geïnformeerde beslissing nemen over hoe ze contentmarketing willen integreren in hun algemene marketingstrategie. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden en realistische verwachtingen te hebben over wat deze aanpak kan opleveren.

Customer journey in kaart brengen

De customer journey beschrijft de interacties van een klant met een bedrijf, of dit nu online of offline is, bewust of onbewust. Het geeft bedrijven inzicht in hoe klanten in contact komen, welke producten hen aantrekken en waarom ze besluiten tot aankoop.

Hoe kom ik aan onderwerpen voor mijn contentstrategie?

Er is niet één definitief antwoord op deze vraag. Een paar mogelijke methoden voor het vinden van onderwerpen voor contentmarketing zijn echter het doen van marktonderzoek, brainstormen met marketingteamleden, en kijken naar content van concurrenten om te zien wat goed presteert.

Daarnaast kun je overwegen social media listening tools te gebruiken om te zien welke onderwerpen online worden besproken, of Google Analytics te gebruiken om te zien welke inhoud op je eigen website