Alleenstaande ouder en ondernemer (deel 2)

In mijn vorige blog vertelde ik je over mijn situatie als ondernemer en ouder zonder partner. Daarna ging ik in op het krijgen van overzicht, het maken van een goede planning en het delegeren van zaken en dergelijke.

In dit tweede deel vertel ik over mindset, elasticiteit, spelen met je petten, hoe jij de-man-met-de-hamer ontloopt en ‘kalmiteiten.’

Mindset

Hoe je petten nu zitten en de staat waarin ze verkeren ligt aan de manier waarop je zaken organiseert. Daarachter schuilen normen en waarden, maar ook overtuigingen en vooroordelen. En die bepalen grotendeels je mindset.

Een paar mindset tips:
1. verander ‘moeten’ in ‘mogen’ en ‘mogen’ in ‘doen wat je mag’
2. verander ‘alles’ in ‘dat wel, dat niet.’ Stel prioriteiten en werk de belangrijkste af. De minst belangrijke zaken worden vaak vanzelf een keer belangrijk
3. verander ‘alleen’ in ‘samen.’ Delegeer huishoudelijke taken. Dat geldt ook voor je werk
4. verander ‘ik doe alles voor iedereen’ in ‘ik ben de belangrijkste.’ Dit klinkt egocentrisch, maar stel je de vraag maar eens op wie je gezin leunt. En je bedrijf. Jou toch? Dus…
5. verander perfect in ‘goed is goed zat’
6. is jouw glas halfleeg? Maak de keuze om naar het halfvolle gedeelte te kijken. Je vult hem verder naarmate alles beter loopt
7. en vergeet dit niet : geniet!

Het helpt je het gewicht van je schouders te halen, adem te halen en minder stress te ervaren. En een ontspannen houding doet wonderen. Op elk vlak.

Elastiek

In je gezin gebeurt altijd wat. In je bedrijf ook. Elke dag is anders.
Ben jij flexibel genoeg om mee te bewegen?

Hoe rekbaar is je elastiek dus? En hoe sterk?
‘Jij ben zo sterk! Jij kunt alles aan!’
‘Ik vind het zo knap van je hoe je het allemaal doet! Alleen!’

Dit soort uitspraken maakte mij jarenlang vleugellam. Ik kreeg het gevoel dat ik zwak bevonden werd wanneer ik om hulp vroeg. Of toegaf dat het niet ging.

Uiteindelijk heb ik dat van me afgeschud. Ik heb om hulp gevraagd, omdat ik anders simpelweg vast liep. En ik kreeg hulp. Het bleek zelfs geen enkel probleem. Mensen begrepen het.
Ik heb het me jarenlang veel te moeilijk gemaakt.

De allersterkste is degene, die durft toe te geven dat het juist even niet gaat. En hulp vraagt.

Zorg voor extra opvang, hulp in het huishouden en een vangnet bij calamiteiten. Je zult zien dat er weinig mensen zijn die je vraag om hulp afwijzen.
Ik gaf het al eerder aan: besteed taken uit, zowel thuis aan je kinderen als op je werk.

Multitask

Je kinderen moeten verzorgd naar school, naar sport, hebben aandacht nodig en begeleiding. Je business moet onderwijl ook blijven draaien. Daar heb je minstens evenveel verantwoordelijkheden. Oh ja, en je hebt ook nog een huishouden.

Vlecht je bezigheden in elkaar. Verzorg je social media en/of kijk je e-mail na voor je kinderen uit bed komen. Ikzelf werk vanuit huis.

Ik begin tussen half zes en zes uur met mijn werk. In de tijd dat ik pauze neem, doe ik de was of veeg ik de vloer. Dingen die in vijf minuten gebeurd zijn. De rest van de tijd gebruik ik voor pauze.

Heb jij kantoor buitenshuis? Zorg samen dat je ontbijttafel opgeruimd is, je vaatwasser is ingeruimd en bij voorbeeld de droger draait. Doe de vaat onder het koken. Boodschappen doe je met een boodschappenlijstje op de terugweg van een afspraak.

Klets met (een van) je kinderen tijdens het vouwen van de was. Laat je kind voorlezen terwijl jij staat te strijken of je meubels afstoft. Bij dat soort klusjes hoef je niet na te denken en dat geeft je ruimte om echt te luisteren en te reageren.

Hebben ze huiswerk? Dan is dat de tijd om iets van je werk na te kijken, een opzetje te maken voor die offerte of iets dergelijks.

Laat je kinderen meehelpen. Ze worden er zelfstandig van en leren zo dat jij hun ouder bent, niet hun knecht.
Besteed zaken uit op je werk. Kijk naar je de taken die jij alleen kunt doen. De rest kun je uit handen geven aan een externe partij of een medewerker.

Zorg voor jezelf

Zijn de kinderen een paar dagen weg en gebruik jij die tijd om te buffelen?
Dat is prima als je dat af en toe nodig hebt om echt bij te blijven. Is dit echter een patroon, pas dan op. Jij hebt je ontspanning nodig, harder dan wie ook.

Zoveel petten op hebben houd je alleen vol als je goed voor jezelf zorgt. Want… wat gebeurt er als jij omvalt?

Bij voor jezelf zorgen hoort gezond eten (ontbijten!), voldoende nachtrust, regelmatige ontspanning door inspanning (sport), sociale contacten en tijd-voor-jou.
En, wat mij betreft, af en toe even lekker uit je dak te gaan.

Zo sta ik vrij geregeld in mijn kamer te dansen, met of zonder mijn kroost en bij voorkeur als ik het erg druk heb. Mijn kinderen vinden het leuk. Alleen hun vriendjes kijken even gek ;-). En ik heb de rust weer om een boek uit te lezen.

Ga op vakantie! Met je kinderen, maar ook zonder. Het zorgt dat je weer even ‘jij’ bent, niet ‘de ondernemer,’ ‘pappa’ of ‘mamma.’

Hoe beter jij voor jou zorgt, hoe gelukkiger jij, je kinderen en je klanten zijn. En daar krijg jij weer energie van.

Wat als je de fout ingaat?

Je vergeet een belangrijke afspraak. School belt met de vraag waar je blijft. Je verslaapt je of komt erachter dat je geen brood meer in huis hebt.

Geen paniek. Jij bent ook maar een mens.
Bel voor een nieuwe afspraak. Je kind grapt nog lang over pap of mam, die hem vergeten was. Bel school dat je kinderen later zijn en doe rustig aan. Haal brood of laat het halen door een van je kroost.

Jezelf op je falie geven heeft alleen zin wanneer je voortdurend dingen verslonst of vergeet. Wat anderen denken als je een keer een fout maakt? Dat jij ook maar een mens bent, meer niet.

Ik kan hier een boek over vullen. Ik ben er dan ook aan begonnen na het eerste deel van deze blog. Inmiddels is het bijna halverwege.

Succes met alle petten!

3 gedachten over “Alleenstaande ouder en ondernemer (deel 2)”

  1. Goeie tips! Ik sta zelf ook aan het begin van de uitdaging om het alleenstaand ouderschap te gaan combineren met ondernemerschap. Extra uitdaging daarbij is ook nog mijn huidige baan in loondienst. Ik neem je tips dus graag mee in mijn planning 🙂

    Beantwoorden
  2. Er moeten hier nog heel wat dingen anders gaan zie ik al (en dat wist en voelde ik natuurlijk al). Tijd voor mezelf heb ik vrijwel niet, ik doe zelden even niks, maar m’n werk is wel heel leuk. Ondertussen is m’n huis verre van opgeruimd, noch schoon. En nee, niet iedereen heeft een vaatwasser of droger… Maar ach, als dat m’n grootste probleem was. 😉 Met mail en social media beginnen voordat de kinderen wakker zijn? Dat wordt wel heel vroeg dan. Ze zijn hier vrijwel altijd voor zessen wakker. 😉
    Ik zou nog veel meer kunnen zeggen maar dat doe ik maar niet, want ik wilde nog even aan het werk gaan. Of kan ik beter op gaan ruimen? Ik geloof van wel. Of naar bed, ook geen gek idee. 😉

    Beantwoorden

Plaats een reactie