Toen ik ooit begon met het gebruiken van Facebook, had ik op dit social media platform slechts één doel. Zoveel mogelijk likes te krijgen op ieder bericht dat ik plaatste. Maar dit was lastiger dan ik dacht. En wat is nu eigenlijk het nut van meer likes op Facebook?
Je moet altijd in je achterhoofd houden dat Facebook als marketingmiddel interactie of engagement met je doelgroep tot doel heeft.
Als jij een blogpost of bericht plaatst, is het verkrijgen van shares, reacties en likes jouw doel. Dit noemen we interactie of engagement.
Wat is het nut?
Het nut van engagement op jouw Facebook berichten is dat jouw content of berichten via de natuurlijke weg worden verspreid.
Zo werk je aan je naamsbekendheid, krijg je meer bezoekers op je website en houd je jouw doelgroep gebonden aan je bedrijf.
Mocht er dus ooit een moment komen dat jouw doelgroep met een probleem zit waar jij een oplossing voor hebt, dan hebben zij je altijd in het achterhoofd.
Ze zetten hierdoor sneller de stap om jou in te schakelen voor het oplossen van hun probleem. Ze kennen je immers al.
Ook is het handig als jij in hun achterhoofd bent opgeslagen op het moment dat ze iemand ontmoeten, die een probleem heeft waar jij de oplossing voor hebt.
Heb je nu echt meer likes nodig?
Toen ik ooit met Facebook begon, was mijn doel -zoals ik hierboven al vertelde- het verzamelen van ‘likes’ op mijn berichten. Het nut van likes is duidelijk.
Als iemand onder jouw bericht op ‘Vind ik leuk’ klikt, komt in hun timeline jouw bericht langs met de tekst erbij: ‘Pietje Puk vindt dit bericht leuk.’
In het geval dat jouw bericht dus erg interessant is en de Facebook vrienden van jouw doelgroep eveneens bestaat uit jouw doelgroep, is de kans groot dat ook zij het bericht liken.
En zo gaat het oneindig verder. Dit noemen we ‘olievlek marketing.’
Jouw content verspreidt zich op deze manier snel en kosteloos over heel Nederland. Is jouw doelgroep internationaal, dan verspreid het zich zelfs over de hele wereld. In deze vorm zie je, neem ik aan, dus de kracht van een like.
Maar wat als je nu amper likes krijgt zoals ikzelf?
Een van de moeilijkste dingen vind ik het precies afstemmen van je content op de doelgroep. Zelf heb ik mijn doelgroep haarscherp. Maar het blijft moeilijk om de content precies af te stemmen.
Dus mocht jij je afvragen of Maikel Latour veel likes krijgt op zijn Facebook berichten, dan kan ik deze vraag beantwoorden met een keiharde NEE!
Voor mijn doelgroep is olievlek marketing een flinke uitdaging omdat deze erg breed is. Je hebt te maken met meer facetten waar je rekening mee moet houden. Dit maakt de uitdaging dus aanzienlijk groter.
Mijn doelgroep verder verkleinen is ook niet erg slim. Dit zou de waarde van mijn diensten degraderen. Maar heeft Facebook dan nog nut? JA! Ook als je meer likes wilt en de likes dus nog niet hebt? Ja.
Wat ik zie is dat, door het op Facebook delen van mijn blogs en artikelen, ik ontzettend veel traffic/bezoekers krijg naar mijn website. De titels van de blogs zijn interessant en triggeren voldoende.
Dat blijkt, want ze klikken maar al te graag door.
Mijn website is een marketingmachine. Ik ben dus blij met alle bezoekers via Facebook. Ze komen in mijn marketingmachine terecht en ik weet ze op die manier aan mij te binden.
Dit met als doel natuurlijk dat ze op den duur klant van mij worden. Maar hiervoor heb je wel een marketingmachine nodig. Niet zomaar een website.
Ik vraag bij aanvang altijd aan een klant hoe ze bij mij terecht zijn gekomen. Ik weet dus inmiddels dat Facebook als marketingmiddel echt werkt. En hiermee het verzamelen van meer likes op Facebook natuurlijk ook.
De beloofde tips
Voordat jij je alleen gaat richten op meer bezoekers naar je website, is het natuurlijk slim om eerst te kijken of je de komende maanden het aantal likes op je bedrijfspagina en berichten kunt verhogen. Probeer de onderstaande tips uit.
Tip 1: Gebruik de knop ‘Bericht promoten’ onderaan je Facebook bericht. Promoot elk bericht dat je plaatst met een budget van minimaal 5 euro, en richt hem rechtstreeks op je doelgroep.
Toen ik hiermee begon, groeide het aantal bezoekers op mijn website met ruim 400%.
Je kunt het uiteraard ook via de natuurlijke weg laten verlopen. Maar dit duurt vaak veel langer. Maar het is wel gratis!
Tip 2: Organiseer je een live event, online of offline seminar. Maak foto’s en screenshots van het event en laat mensen zichzelf in deze afbeeldingen taggen. Het is wellicht handig om ze een prijs te laten winnen voor de leukste foto.
Tip 3: Ga actief op zoek naar de Facebook pagina’s van anderen. Hiermee bedoel ik natuurlijk de pagina’s waar jouw doelgroep zich ook begeeft. Reageer daar op berichten en ’tag’ zo nu en dan je eigen bedrijfspagina.
Tip 4: Plaats maximaal 1x per maand een bericht met een grappige foto of video. Super grappige baby’s en knullige katten gaan vaak erg snel viraal (de natuurlijke weg). Voor de gemiddelde doelgroep is het leuk om zo nu en dan ook eens jouw humor te ontdekken.
Tip 5: Onderschat de kracht van educatieve content niet. Mensen zijn gretig en willen graag kennis vergaren. Geef waardevolle tips en deel leerzame informatie. Mensen liken en delen dit soort content veel sneller dan andere content. Maak dit niet te zakelijk! Overgiet de informatie vooral met jouw sausje, zodat het herkenbaar wordt voor je lezers.
Tip 6: Tag je bedrijfspagina regelmatig op je persoonlijke Facebook account.
Tip 7: Een andere belangrijke reden waarvoor mensen graag een like op je pagina achterlaten, is het ontvangen van korting op je producten of diensten. Dit is een sterke strategie voor meer likes.
Tip 8: Maak het gemakkelijk op jouw website om je Facebook pagina te liken. Hier zijn plug-ins voor en te gebruiken op je WordPress website.
Tip 9: Nodig je adresboek of maillijstleden uit om je Facebook pagina te liken. Zet hier natuurlijk wel iets tegenover. Een interessant E-book, toegang tot speciale content op je website of een interessante video.
Zorg dus voor een interessante ‘incentive’ (cadeau). Vergeet je kortingen of “Het laatste nieuws” niet.
Tip 10: Organiseer je een gratis seminar of event? Laat het toegangsbewijs een like op je facebookpagina zijn. Het is al gratis, dus je mag er best iets tegenover stellen.
Dit artikel op MarketingFacts is een waardevolle aanvulling. Ook daar vind je een aantal tips om meer likes te krijgen op je Facebook-pagina.
Heb jij nog tips die je wilt delen met anderen? Deel ze alsjeblieft in een reactie hieronder. We zijn je dankbaar!
Op naar succes!
Beste Maikel Latour,
Interessant stuk, graag zou ik daar nog iets aan toe voegen, wij hebben met socialmediageschenk voor het MKB een manier gevonden om meer likes op de pagina te krijgen zonder dat je facebook daar extra voor moet betalen. Met een omweg dus maar wel effectief omdat je je eigen doelgroep daardoor naar je pagina brengt .
Dag Silvia,
Je maakt ons nieuwsgierig. Ben benieuwd naar jullie methoden. Durf jij je kennis te delen met andere ondernemers?
Groeten,
Maikel Latour
Ben ook benieuwd naar die andere manier om meer likes te krijgen zonder extra kosten?