Je hebt al gehoord van blogs schrijven, anders was je nu niet hier. Toch? Heb je ook al gehoord dat zakelijk bloggen je bedrijf helpt groeien?
Hoe het klanten overtuigt om voor jou te kiezen en niet voor je concurrent? Zeg nou zelf, meer klanten willen we allemaal. En dat gaat gebeuren. Bloggen helpt daarbij.
Wat is bloggen
Bloggen is met regelmaat nieuwe blogs schrijven en die op je website plaatsen. Deze blogs schrijf je over onderwerpen die interessant zijn voor je doelgroep en klanten.
Blogs die helpen een probleem op te lossen of informeert. Of blogs die de lezer bewust maakt van een een probleem of behoefte.
De blogs plaats je op je website. Zo wordt je website de etalage van je kennis en expertise. Hier kom ik zo op terug.
Waarom blogs schrijven (zakelijk bloggen) belangrijk is
Bloggen is een krachtige manier om informatie te delen over onderwerpen die je doelgroep interesseert, en om online relaties met ze op te bouwen.
Zakelijk bloggen heeft veel voordelen voor je bedrijf. Ik zei het net al: door blogs op je website te plaatsen wordt je website een etalage voor je kennis en expertise.
Het maakt je geloofwaardig en bouwt hiermee langzaam een expertstatus op. Je doelgroep gaat je zien als autoriteit. Dat is wat je wil.
Want dan weet de klant zeker dat-ie bij jou moet zijn voor de oplossing of een behoefte. Jij weet er alles over en begrijpt de situatie van de klant. Dit heb je laten zien met je etalage.
Het schrijven van blogs helpt niet alleen om autoriteit op te bouwen. Er is meer.
Zakelijk bloggen en Google
Blogs schrijven is in het begin nog een uitdaging. Alsof dat nog niet lastig genoeg is: het schrijven van blogs is pas het begin.
Bezoekers vinden je blogs niet vanzelf daar moet je iets voor doen. Promoot je blogs zoveel als mogelijk op socialmedia waar je doelgroep jou volgt. Je wilt immers dat je blog je doelgroep bereikt.
Blogs schrijven zorgt er ook voor dat je website in zoekmachines wordt gevonden door potentiële klanten. Want jij schrijft over de onderwerpen waar zij naar zoeken, in het verlengde van je business.
Waarschijnlijk is dit ook de reden waarom je hier nu bent. Ben je hier via Google gekomen? 😉
Door zoekwoorden in je blogs te gebruiken, kun je vaak al aardig scoren in Google. Dat is een goed begin. In dit artikel van Nathan Veenstra lees je wat je nog meer kunt doen.
Blogs schrijven in 5 stappen
Ik weet hoe lastig het is om goede blogs te schrijven. Weinig ondernemers zijn in staat hun kennis te vertalen naar een voor de doelgroep interessant blog.
Ik zat als ondernemer ooit in diezelfde situatie.

Dus creëerde ik voor mijzelf een stappenplan zodat wanneer ik blogs ging schrijven, ik wist wat ik moest doen en in welke volgorde.
Bij zakelijk bloggen is het belangrijk om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Bloggen moet uiteindelijk een gewoonte worden en een wekelijkse bezigheid. Geen strijd!
Volg je de stappen in de juiste volgorde, kom je altijd tot een voor je doelgroep interessant blog. Daar ben ik van overtuigd!
Onderwerpen om blogs over te schrijven
Er zijn wat mij betreft twee manieren om aan blogonderwerpen te komen. Je kunt 1). een zoekwoordonderzoek uitvoeren (zie video), of 2). zelf onderwerpen brainstormen (zie stappenplan).
De brainstormmethode is vooral handig als je onderwerpen zoekt die meer product, dienst of bedrijfsgerelateerd zijn.
Je geeft dan bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen van je bedrijf, of je interviewt een klant of opdrachtgever die je jarenlange samenwerking uit de doeken doet.
Ook is het prima om een keer een medewerker te laten vertellen hoe zijn(haar) werkdag eruit ziet en hoe het is om met je product te werken.
Niet al je blogs hoeven dus over onderwerpen uit een doelgroep analyse te gaan. Er mag echt ook over andere onderwerpen worden geschreven. Zolang je zakelijke blogs maar interessant zijn voor je doelgroep.
Content onderzoek (video)
Voor het uitvoeren van een content onderzoek, adviseer ik onderstaande video te kijken. In deze video geef ik praktisch weer hoe je stap voor stap onderzoekt naar welke onderwerpen je doelgroep zoekt.
Je doelgroep zit altijd met vragen en zoekt op Google naar antwoorden. Wie niet trouwens. 😉
Stappenplan om blogs te schrijven
Stap 1:
Ik kies een onderwerp waarover je wil gaan schrijven. Heb je geen idee waar je over wilt gaan schrijven? Heb je geen inspiratie? Lees dan ook de blog: “Waar de **ck moet ik over schrijven.
Stap 2:
Begin met een 5 minuten durende brainstormsessie. Schrijf zoveel mogelijk woorden en vragen op die je te binnen schieten als je denkt aan het gekozen onderwerp uit stap 1.
Stap 3:
Maak een selectie uit de onderwerpen in stap 2 en kies de onderwerpen waar je veel over weet te vertellen. Zo ga je misschien van 25 onderwerpen naar een selectie van 10.
Heb je meer woorden die voldoende relevant zijn om over te schrijven, bewaar die dan voor deel 2 van je blog. Zo heb je meteen inspiratie voor een tweede blog over dit onderwerp.
Stap 4:
Schrijf voor het doel op dat je met het blog voor ogen hebt. Dat is het doel waar je naartoe wilt schrijven. Wat wil je met de blog bereiken?
Dat je ze overtuigd iets te doen? Dat zij zich bewust worden van een probleem? Wil je ze aanzetten de eerste stappen te zetten?
In mijn geval is het doel meestal het geven van een aantal praktische tips of handvatten zodat de lezer voldoende informatie heeft om het direct te implementeren.
Stap 5:
Het schrijfproces begint. Ik werk zelf bij het schrijven vanuit een systeem en vaste volgorde. What, Why & How. Dit zijn de drie peilers die ik gebruik in al mijn communicatie.
Ik begin te vertellen wat het is. Dan vertel ik waarom het zo belangrijk is. En uiteindelijk vertel ik hoe je het kunt implementeren binnen je eigen bedrijf of leven. In onderstaand blog voorbeeld zie hoe dit systeem er in de praktijk uitziet.
Dit ziet er dan als volgt uit:
What = onderwerp + verduidelijking van wat het inhoudt.
Why = waarom het zo belangrijk is, of waarom dit zo’n goede oplossing is, of waarom het zo’n goed product is, of waarom het een slimme methode is… enzovoorts.
How = hoe doe je het? Welke tips kan je de lezer geven? Welke oplossing pas je hoe toe? Welke tools gebruik je? Wat zijn de stappen die de lezer moet zetten?
De “How” is het praktische gedeelte. Je legt uit hoe iemand het kan toepassen of hoe het werkt.

Een blog voorbeeld
In dit blog voorbeeld laat ik zien hoe een blog eruit ziet als ik mijn What, Why & How systeem gebruik op een onderwerp als bloggen. Goh wat verrassend he? 😉
De basis van bloggen in 3 stappen
What: Je ziet het overal. Ondernemers en experts schrijven zakelijke blogs over onderwerpen waar hun potentiële klanten naar zoeken. Ik zal je kort uitleggen waarom deze ondernemers zoveel tijd besteden aan zakelijk bloggen… bla bla bla
Why: Je vraagt je natuurlijk af waarom dat zakelijk bloggen nou zo nuttig is. Nou, het zit dus zo. Uit onderzoek blijkt dat bijna 93% van alle aankopen beginnen met een zoektocht naar problemen, oplossingen, producten, informatie en alternatieven. Als jij over die onderwerpen zakelijke blogs gaat schrijven, gaan die mensen jou zien als expert. Dat niet alleen,. Je website wordt ook beter vindbaar in zoekmachines als Bing en Google… bla bla bla
How: We gaan nu maar eens beginnen met het schrijven van je eerste blog. Ik leg in 5 stappen aan je uit hoe ik mijn zakelijke blogs schrijf.
Stap 1: Kies een onderwerp, waarover je wilt gaan schrijven… bla bla bla.
Stap 2: Ik begin een 5 tot 10 minuten durende brainstormsessie. Schrijf zoveel mogelijk woorden of vragen op… bla bla bla.
Je blogs gelezen krijgen
Om je blogs ook echt gelezen te krijgen, moet je soms iets meer uit de kast halen. Je hoeft niet perse veel langere blogs te schrijven. Je moet vooral heel veel dingen laten. Juist niet doen dus.
In dit artikel geef ik je 7 krachtige tips die ervoor zorgen dat je blogs leesbaarder worden, meer lezers krijgt die terugkeren, en waar je op moeten letten om ze hoger te laten scoren in Google.
Op de website blogtrommel.nl heb ik een blog gevonden met tips hoe je efficiënter, zakelijke blogs schrijft. Je leest het artikel hier.
Interessant artikel, ga hier zeker iets mee doen.
Super om te horen Hans!
Keep sharing.
Groeten,
Maikel Latour
Waarom minimaal 2 ondersteunende afbeeldingen?
Ik zie vaak dat men 1 afbeelding gebruikt – ik zelf ook.
Dank voor je vraag. Dat is verstandig omdat
1). het je verhaal leesbaarder maakt;
2). omdat Google je blog interessanter vindt.
Groeten,
Maikel Latour
hallo Maikel, leuk artikel. Ik wil je lezers ook eens uitnodigen hier te kijken. http://www.deherenvanfatsoen.nl/content-marketing/blog-maken/ Hier vertel ik hoe je aan een onuitputtelijke bron van onderwerpen komt, hoe google je kan helpen en nog veel meer. fijne dag, groet Mark Gelderblom
Dank voor je input Mark!
Groeten,
Maikel Latour
Ik verslikte me bijna in stap 1: ‘Ik kies een onderwerp waarover ik wil gaan schrijven.’. Voor mij is de allerbelangrijkste bouwsteen van een goede blogpost het aansluiten op een informatiebehoefte bij klant, prospect of andere doelgroep (zoals nieuwe collega’s).
Gelukkig beschrijft je blogpost ‘Wat de **ck…’ diverse aanknopingspunten die juist wel op een extern inzicht zijn gebaseerd. En da’s absoluut hard nodig: 70% van alle content die wordt geproduceerd wordt als niet geloofwaardig of relevant beschouwd volgens de Marketing Association.
Je Why, What, How ‘Simon-Sinek-drieluik’ is zinvol en ga ik zelf ook eens wat meer bewust toepassen, waarvoor dank.
Dag Paul,
Uiteraard gebruik je in stap 1 één van de onderwerpen die je eerder al hebt verzameld na inventarisatie en onderzoek bij je doelgroep. 😉
Dank voor je reactie!
Groeten,
Maikel Latour
Hallo Maikel,
Een leuk en interessant artikel, zeker als je nog geen idee hebt hoe je met een blog moet starten.
Trouwens die drie w’s gebruik ik ook in al mijn communicatie.
Mijn advies is, om deze ook op de homepage te laten terug komen, uiteindelijk krijgt een potentiële klant daar toch de eerste indruk voor hij of zij binnen enkele seconden beslist of het interessant is om op de site te blijven of weg te klikken
Bedankt voor je waardevolle input. Helemaal gelijk ook wat betreft de ± 2 seconden dat je krijgt om een bezoeker van je website te overtuigen op je website te blijven. 😉
Groeten,
Maikel Latour
Ik mis het zoekwoordenonderzoek in de voorbereidingsfase. Ideaal om tot de juiste thema’s en onderwerpen te komen.
Hoi!
Een aantal dingen doe ik al, maar heb soms het idee dat ik er veel te lang mee bezig kan zijn. Stap 2, even echt gaan brainstormen en dingen noteren die in me opkomen, zou een goede en tijdsbesparende toevoeging kunnen zijn op wat ik al doe 😉
Leuk, thanks!
Groetjes,
Cherryl
Bedankt voor de info Maikel! Ben sinds twee maanden actief met het schrijven van online marketing blogs en ik merk dat ik er veel plezier uithaal. Vooral stap 5 in je artikel vind ik erg fijn, ga hier de volgende keer mee aan de slag!
Succes Alex!
Groeten,
Maikel Latour
Goeie input en waardevol iedere stap is een duidelijke omschrijving voor een betere blogpost.
Geweldig artikel, bedankt voor het posten! Heb hier echt veel aan gehad Maikel.
Dank voor je reactie!
Groeten,
Maikel Latour
Thanks Michael! goede tips
Bedankt voor dit educatieve artikel. Ik ga je tips in de praktijk brengen.
Graag gedaan. Jij bedankt voor het reageren!
Groeten,
Maikel Latour