Waarom social media relevant is voor ondernemers

Social media is de afgelopen jaren enorm gegroeid en ontwikkeld, en het blijft een belangrijk marketingtool voor ondernemers. Maar is het nog steeds relevant en nuttig in 2023? In deze blogpost bespreken we of social media nog nut heeft voor ondernemers en waarom dit het geval is.

Het bereik blijft groeien

Volgens recente cijfers is het aantal mensen dat actief is op social media in de afgelopen jaren explosief gegroeid. En dit trend zet zich ook in 2023 voort. Dit betekent dat er meer mensen bereikt kunnen worden via social media, wat natuurlijk een groot voordeel is voor ondernemers.

Social media biedt unieke mogelijkheden voor targeting

Social media platforms bieden unieke mogelijkheden om je doelgroep te targeten. Of het nu gaat om leeftijd, locatie, interesses of andere demografische gegevens, er zijn talloze manieren om je doelgroep te bereiken. Dit maakt het een krachtig marketinginstrument voor ondernemers.

Social media stelt ondernemers in staat om op een informele en persoonlijke manier te communiceren met hun doelgroep. Dit kan door middel van bijvoorbeeld het delen van updates, foto’s en video’s. Hierdoor kunnen ondernemers een band opbouwen met hun doelgroep en deze op een natuurlijke manier benaderen.

Een kostenefficiënte manier om je merk te promoten

Socials zijn een zeer kosteneffectieve manier om je merk te promoten. In vergelijking met traditionele marketingmethoden, zoals tv-reclames of printadvertenties, is social media een veel goedkopere optie om je merk onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Hierdoor kunnen ondernemers hun bereik vergroten zonder grote uitgaven te doen.

Daarnaast biedt social media ook de mogelijkheid om gericht te adverteren, waardoor je doelgroep nog specifieker bereikt kan worden. Hierdoor is de kans op conversie groter en kun je een hogere rendement op investering (ROI) realiseren.

Tevens kan social media ook worden gebruikt om de interactie met je doelgroep te versterken, waardoor je een betere band opbouwt en je merk waardevolle informatie verzamelt over je doelgroep. Kortom, social media is een uitstekende manier om je merk te promoten op een kostenefficiënte en effectieve manier.

Nog even wat cijfers:

 1. Facebook is het grootste social platform met een geschatte 2,7 miljard maandelijkse actieve gebruikers.
 2. Instagram heeft een snelle groei doorgemaakt en had in 2022 ongeveer 1 miljard maandelijkse actieve gebruikers.
 3. TikTok is het snelst groeiende social platform en had in 2022 ongeveer 800 miljoen actieve gebruikers.
 4. Twitter heeft in 2022 ongeveer 330 miljoen maandelijkse actieve gebruikers.
 5. Het aantal mensen dat social media gebruikt via mobiele apparaten is gestegen tot ongeveer 89% in 2022.
 6. De meeste social-gebruikers bekijken hun accounts meerdere keren per dag, waardoor het een krachtige tool is voor merken om hun bereik te vergroten.

Enkele meest gestelde vragen

 1. Is nog steeds relevant voor ondernemers in 2023? Ja, social media is nog steeds relevant voor ondernemers in 2023. Het bereik van social media blijft groeien, het biedt unieke mogelijkheden voor targeting en stelt ondernemers in staat om op een informele manier te communiceren met hun doelgroep.
 2. Kan het helpen om mijn doelgroep te bereiken? Ja, social media biedt unieke mogelijkheden om je doelgroep te targetten. Of het nu gaat om leeftijd, locatie, interesses of andere demografische gegevens, er zijn talloze manieren om je doelgroep te bereiken.
 1. Is social media een kostbare manier om mijn merk te promote? Nee, in vergelijking met traditionele marketingmethoden is social media een uiterst kostenefficiënte manier om je merk te promote. Hierdoor is het voor ondernemers mogelijk om een groot bereik te realiseren zonder dat dit hen veel geld kost.
 2. Kan social media helpen om een band op te bouwen met mijn doelgroep? Ja, het stelt ondernemers in staat om op een informele en persoonlijke manier te communiceren met hun doelgroep. Hierdoor kunnen ondernemers een band opbouwen met hun doelgroep en deze op een natuurlijke manier benaderen.
 3. Is hetalleen relevant voor bepaalde branches? Nee, social media is relevant voor ondernemers uit verschillende branches. Of je nu een product verkoopt of een dienst aanbiedt, social media kan een krachtig marketinginstrument zijn voor jouw onderneming.
 4. Kan ik het zelf beheren of heb ik hulp nodig? Dit hangt af van de grootte en complexiteit van je onderneming. Veel ondernemers kiezen ervoor om zelf hun social media te beheren, maar als je een groot bereik wilt realiseren of als je weinig tijd hebt, kan het nuttig zijn om hulp in te schakelen.
 5. Is het verstandig om op verschillende social media platforms aanwezig te zijn? Dit hangt af van je doelgroep en je doelstellingen. Het is verstandig om te bepalen waar je doelgroep het meest actief is en je focus daar te leggen. Het is beter om je aanwezigheid op één of twee social media platforms te versterken, dan om op veel verschillende platforms aanwezig te zijn zonder een duidelijke strategie.