Meer inschrijvingen op je mailinglijst nodig? Doe dit niet

Ik schrik zo nu en dan van de inschrijfformulieren op websites. Ze zijn lang en er worden veel vragen gesteld. Deze informatie is mega interessant. Maar helaas is het conversie vernietigend.

Als je een opt-in formulier (aanmeldformulier) voor je e-mailmarketing mailinglijst op je website zet, stel dan niet te veel vragen. Gebruik het liefst zo min mogelijk invulvelden.

Je vraagt teveel

Ik zie nog steeds veel formulieren waar wordt gevraagd om voornaam, achternaam, branche, e-mailadres, website, woonplaats, telefoonnummer, enzovoorts.

Voor effectieve e-mailmarketing zijn er maar twee zaken die je in eerste instantie echt nodig hebt. Dat zijn iemands voornaam en e-mailadres.

Ja! Het is zeker waar dat hoe meer informatie je van je doelgroep hebt, hoe effectiever je campagne wordt. Maar je doel is in dit stadia dat de bezoeker zich aanmeldt. Daar is conversie voor nodig. En hoe meer je vraagt, hoe lager de conversie.

Zorg er eerst voor dat ze zich aanmelden op je mailinglijst. Beeld jezelf eens in. Wat ben jij bereid om te ruilen tegen dat e-book?

Friction

Hoe meer velden mensen in moeten vullen om bijvoorbeeld jouw E-book te kunnen downloaden, of zich aan te kunnen melden op jouw mailinglijst, des te lager het conversiepercentage. In jargon heet dat perceived friction en actual friction.

In eerste instantie schrikken mensen: “Wow, moet ik zoveel invullen? Laat maar zitten.” En in tweede instantie denken zij halverwege het invullen, “Het is me teveel werk. Ik stop ermee.”

De overige informatie die je graag lospeutert van je doelgroep krijg je via de mailinglijst, bijvoorbeeld door het voeren van een klein onderzoekje of het stellen van een paar vragen. Uiteraard in ruil voor nog veel meer waarde.

Conclusie

Als je af en toe een vraag stelt en je registreert de antwoorden, dan heb je uiteindelijk dezelfde informatie. Maar wel met een hoger conversiepercentage in eerste aanleg en een snel groeiende mailinglijst.

Maar ga je het doen aan de voorzijde van je funnel – dus bij je opt-in formulier, dan gaat je conversiepercentage sterk naar beneden.

Een mailinglijst opbouwen kost tijd. Veel tijd. Ga gerust uit van maanden en zelfs jaren.

Maar hoe langer je wachten met het verzamelen van e-mailadressen voor je mailinglijst, hoe langer het duurt voordat je e-mailmarketing met succes kunt inzetten binnen je marketing.

Reacties zijn gesloten.