Hoe ik mijn blog artikelen schrijf

“Het schrijven van de artikelen voor jouw weblog, hoe doe je dat?” Dat is de vraag die mij de afgelopen tijd meerdere malen is gesteld door de lezers van mijn weblog en de leden van mijn nieuwsbrief -tips & adviezen-. Ik zal mijn werkwijze uiteen zetten in de hoop dat jij aan de slag kunt om ook ‘jouw’ artikelen naar een hoger plan te tillen.

Ik beschrijf in 3 stappen waar bij mij het schrijfproces uit bestaat.

De voorbereiding (Stap 1)

Neem hier 5 minuten voor en vraag jezelf eerst af:

 • Wat is het doel van het artikel dat ik ga schrijven?
 • Wat wil ik bereiken in het hoofd van mijn lezers?
 • Wil ik hem of haar iets leren? Zo ja, wat?
 • Wil ik een standpunt overbrengen? Zo ja, wat?
 • Je wilt je lezer beroeren, je wilt natuurlijk gelezen worden. Dus zorg dat het interessant is. Niet voor jou, maar voor je lezers!

Schrijf het doel van je artikel op. Dit wordt de titel voor dit moment. Dit is jouw werktitel. Je hebt hiermee bepaald waarover je wilt gaan schrijven. Je hebt je onderwerp duidelijk ingekaderd. Dat maakt het vervolg een stuk eenvoudiger.

Los de problemen op, of beantwoord de vragen van de lezer (Stap 2)

Neem ook hier 5 minuten voor. Vraag jezelf af:

 • Wat zijn belangrijke vragen waarmee de lezer worstelt ten aanzien van mijn doel?
 • Wat zijn belangrijke obstakels die leven bij de lezer ten aanzien van mijn doel?
 • Denk aan dingen die de lezer nog niet begrijpt.
 • Denk aan vooroordelen die er leven.
 • Denk aan meningen die je wilt weerleggen.

Het schrijven (Stap 3)

Begin eerst te vertellen over hoe je op het idee bent gekomen om het artikel te gaan schrijven. Geef ondertussen wat meer informatie weg over wat er verderop in het artikel te lezen valt. Hiermee creëer je alvast een verlangen naar de oplossing van hun probleem, of het antwoord op al hun vragen.

Geef de antwoorden die ze verwachten of los de problemen op die je voor hen hoopte op te lossen. Dit zijn de stappen die ik doorloop bij het schrijven van de artikelen voor mijn weblog. Eenieder heeft wellicht zo zijn eigen methode. Maar deze werkwijze werkt voor mij het best.

Heb jij nog tips waar mijn achterban iets mee kan? Deel ze met ons!

Op naar succes!

5 gedachten over “Hoe ik mijn blog artikelen schrijf”

 1. Goed van je dat je jouw manier van bloggen met ons deelt. Iedereen weet inmiddels al wel dat je sult moeten bloggen als ondernemer om je expertise te tonen. Dat haalde ik al uit een eerder blog op je website.

  Nu weten we ook hoe je het slimst je blogs kunt schrijven en de voorbereidingen kunt treffen om te gaan schrijven.

  Bedankt Maikel!

  Marianne

  Beantwoorden
 2. Ha Maikel

  Dank voor je bruikbare tips.
  Wil daar nog graag aan toevoegen dat ik altijd aan meerdere blogs tegelijk werk zodat ik altijd iets heb als de deadline dichterbij komt. Verder heb ik altijd Usem-kaartjes bij me waar ik onderwerpen opschrijf als ze in me opkomen om later te verwerken.

  Groet
  Maarten Smit

  Beantwoorden
  • Dag Maarten,

   Bedankt voor je reactie en nuttige input!

   1). Vooruit werken is heel verstandig als je het mij vraagt. Ik doe dit zelf ook zoveel mogelijk. Ik schrijf niet lekker onder durk heb ik gemerkt. In voren werken is voor mij dus een goed idee. 😉

   2). Zelf werk ik op een soort gelijke manier en werkt voor mij het gemakkelijkst. Ik gebruik hiervoor het kladblok van mijn telefoon. Ik ben zoals je zult begrijpen, heel erg vaak on the go. Ideeën schieten mij te binnen en worden direct in mijn digitale kladblok opgeslagen. Ik moet mijn inspiratie overigens ook direct in steekwoorden van mij afschrijven. Mijn hoofd is het anders binnen enkele uren totaal verloren. En dat is doodzonde. De beste ideeën schieten veelal op de gekste momenten en plaatsen bij mij te binnen.

   Groeten,
   Maikel Latour

   Beantwoorden
  • Als je een WordPress website hebt, zijn de Usem-kaartjes helemaal niet nodig 🙂 Je kunt de WordPress app downloaden op je smartphone en daar direct je concept-blog aanmaken. Of dat nu enkel de titel of het onderwerp is, of zelfs al de eerste zinnen of alinea’s.
   Sterker: je kunt je blogs dan zelfs dicteren. Hoef je zelfs niet eens te typen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie